2016. március 7., hétfő

6 gyógyító erejű olaj – Nem csak főzni lehet velük

Sokan azt hiszik, a növényi olajokat csak a konyhában lehet hasznosítani, pedig a legtöbbnek gyógyító hatása is van. Megmutatjuk, melyek a legértékesebbek!
ulei-masline

1. Olívaolaj

Olívaolajnak minden háztartásban lennie kellene, hiszen igen gazdag értékes biológiai anyagokban: a vitaminok és enzimek mellett lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódsókat és aromás vegyületeket tartalmaz. Könnyen emészthető, erősíti az izomsejteket és gyógyítja a reumás ízületi gyulladást. Kiváló epehajtó hatása van, csökkenti a gyomorsavat, és egyes kutatások szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.
descărcare

2. Tökmagolaj

Mivel a tökmagolaj igen sok antioxidánst tartalmaz, kiválóan véd a szabad gyökök káros hatásaitól. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterin-összetételét, így megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Jó hatással van a prosztatára, a húgyhólyagra és a simaizmokra; segíthet a sav-lúg egyensúly helyreállításában és az emésztőrendszer betegségeinek enyhítésében is.
Olajok_az_egeszseges_taplalkozasban-normal-1461-stylehu-8a234c

3. Kandillaolaj

A kandillolajat már az ókorban is használták, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a híres fáraó, Tutanhamon sírjában is találtak egy üvegcsét belőle. A hagyomány szerint gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női betegségek, megfázás és fejfájás enyhítésére a legalkalmasabb, de puffadás elleni szerként is hatásos. A benne lévő damaszcenin görcsoldó, és rövid ideig tartó vérnyomáscsökkenést okoz.
buzacsira

4. Búzacsíraolaj

Magas E-vitamin-tartalma miatt a búzacsíraolajat különösen értékes diétás olajnak tekintik. Az E-vitamin javítja a szervek, az izmok és a szövetek vér- és oxigénellátását, növeli a teljesítőképességet és az életerőt. A szív és a keringési rendszer őrzőjének is tartják, hiszen semlegesíti a túlterhelés káros hatásait. Ha pedig ez még nem lenne elég, akkor azt is eláruljuk, hogy az idő előtti öregedési folyamatokat is megfékezi.
692-693

5. Ligetszépeolaj

A ligetszépeolajat mindenekelőtt premenstruális tüneteknél, az anyagcsere szabályozásában és a véredények védelmében alkalmazzák. Természetesen más területeken is ki tudja fejteni jótékony hatását: magas vérnyomás esetén a koleszterinszint csökkentésére, az immunrendszer erősítésére, májkárosodás és elvonási tünetek enyhítésére is ajánlott a fogyasztása. Sokan esküsznek arra, hogy ideges, hiperaktív gyermekek kezelésében is hatásos.
116516_olaj08

6. Szójaolaj

A szójaolaj gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, köztük linolensavban, de magas a lecitin- és E-vitamin-tartalma is. A szójafehérje sok fito-ösztrogént tartalmaz, ami, miután a bélbaktériumok átalakítják, fontos szerepet játszik a hormonális eredetű rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében. A szójaolaj ezenkívül mérsékelheti a hormonhiány tüneteit is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése